Savremeni termoizolovani PVC prozori po vašoj meri

Zatražite ponudu za prozore

Panoramske prozorske površine

Savremeni termoizolovani PVC prozori po vašoj meri

Zatražite ponudu za prozore

Termoizolovani prozori

Naš dom nije samo mesto, već naša lična oaza mira, tu se nakon dugog radnog dana opuštamo, akumuliramo novu energiju i provodimo vreme u raznim aktivnostima sa svojom porodicom. Međutim, ovaj osećaj doma nije nešto što se podrazumeva, već naprotiv, samo ako je njegova unutrašnjost topla i udobna, imaćemo potpuni osećaj udobnosti, pa čak i tokom jesenjih, kišnih popodneva ili olujnih zimskih večeri. Prilikom kupovine novih prozora, pored protivprovalne zaštite i zvučne izolacije, treba posebno voditi računa o njihovoj termoizolaciji i energetskoj efikasnosti. 

Jasno je da ne možete da se odbranite od rastućih cena energenata, ali možete da kontrolišete svoju ličnu potrošnju energije. Zbog loše izolovanih prozora dolazi do gubitka dragocene energije, koju ipak morate da platite. 

U međuvremenu, toplotna energija  je postala pravo blago i dobro zagrejan dnevni boravak je sinonim za uvećan račun za energiju. Glavni uzrok tome su prozori, stari prozori sa lošom termoizolacijom, a posledica toga je rasta troškova za energiju u rekornom roku. Svakako postoji rešenje i za ovu problematiku, a to su visokokvalitetni, termoizolovani prozori, kao što su SYNEGO i GENEO prozori firme REHAU. Oni obezbeđuju topao dom bez preteranog opterećenja vašeg budžeta. Dodatna prednost ovakvih prozora je, što termoizolovano staklo u vrelim letnjim danima ne dozvoljava zagrevanje unutrašnjeg prostora. Šta je to što karakteriše pametne, energetski štedljive prozore i po čemu se prepoznaju pouzdani modeli?

Uz naše prozorske sisteme imaćete kontrolu nad vašom energetskom potrošnjom. Visoke vrednosti termoizolacije obezbeđuju nisku energetsku potrošnju, i do 76% manji utrošak energije nego kod starih prozora*. Čist dobitak u vašem novčaniku! Pravovremeno se odlučite za energetski štedljive prozore firme REHAU. Tako ćete istovremeno redukovati sopstvenu potrošnju energije i uštedeti novac. 

* Redukcija energetskih gubitaka na prozorima kod zamene starih drvenih/PVC prozora iz 80-tih godina (Uf = 1,9; Ug = 3,0) sa prozorima od GENEO profila (Uf = 0,89; Ug = 0,5), dimenzije prozora 123 x 148 cm

U-vrednost i g-vrednost termoizolovanih prozora

U-vrednost: koeficijent prenosa toplote

Pouzdane zaključke o termoizolaciji prozora pokazuje U-vrednost, poznatija kao koeficijent prenosa toplote. Kako kod prozora, tako i kod ulaznih vrata ovaj koeficijent određuje vrednost termoizolacije. U-vrednost je kombinacija koeficijenta prenosa toplote celog prozora, poznatiji kao Uw-vrednost (window) i Ug-vrednosti (glazing) prozorskog stakla, kao i Uf-vrednosti (frame) prozorskog štoka. 

Po pravilu, što je niža U-vrednost, to su bolja izolaciona svojstva.

Od 1. novembra 2020. Zakon o energetskoj efikasnosti zgrada (GEG) Savezne Republike Nemačke reguliše energetske zahteve koje zgrade moraju da ispunjavaju. Ranije se primenjivao Pravilnik o uštedi energije (EnEV). Nije dozvoljeno prekoračenje maksimalne vrednosti od 1,3 W/(m²K) kod novo ugrađenih prozora. 

Za orijentaciju:

Kod kasičnog dvostrukog zastakljenja koeficijent prenosa toplote je od 1,1–1,3 W/(m²K).
Kod kasičnog trostrukog zastakljenja koeficijent prenosa toplote se kreće u rasponu od 0,8–0,9 W/(m²K).
 

Uz pomoć sofisticirane dodatne opreme, moguće je unapređenje termoizolacije. Specijalno termoizolaciono zastakljenje pruža trajni doprinos povoljnoj U-vrednosti. Svoju toplotnu izolaciju možete da optimizujete toliko da Vaš dom u najboljem slučaju ispunjava standarde pasivne kuće i imate pravo na subvencije za energetski efikasne prozore

Prozorska stakla kod prozora za pasivne kuće postižu vrednost koja ispod 0,8 W/(m²K). GENEO prozori firme REHAU su dostupni u varijanti sa sertifikatom za pasivne kuće.

g-Wert: stepen ukupne energetske propusnosti


GENEO prozori

Podjednako relevantna kao i U-vrednost je g-vrednost, poznata i kao ukupna energetska propusnost. Ona definiše koliko solarne energije može da prođe kroz providne komponente. Međutim, kroz zastakljenje ne prolazi samo svetlost, već i infracrveno i UV zračenje. Konvencijonalno jednostruko staklo ima g-vrednost od oko 0,87, što znači da 87 % zračne energije dospeva u unutrašnji prostor, iza prozorskog stakla, ostatak se reflektuje ili apsorbuje u staklu. Na suprot tome, trostruko termoizolaciono staklo im g-vrednost između 0,38 i 0,55.

Opšte pravilo: što je veća g-vrednost, to se više sunčevog zračenja prenosi kroz staklo prozora kao emisiona toplota unutar zgrade. Što je niža g-vrednost, to je bolja energetska efikasnost prozora sa termoizolacijom.

Za orijentaciju:

 • Vrsta zastakljenja: jednostruko zastakljenje; g-vrednost: 0,87
 • Vrsta zastakljenja: dvostruko zastakljenje; g-vrednost: 0,78
 • Vrsta zastakljenja: trostruko zastakljenje; g-vrednost: 0,70
 • Vrsta zastakljenja: dvostruko zastakljenje sa toplotnom izolacijom (sa argonskim punjenjem); g-vrednost: 0,60–0,72
 • Vrsta zastakljenja: trostruko zastakljenje sa toplotnom izolacijom (sa argonskim punjenjem); g-vrednost: 0,50–0,60
 • Vrsta zastakljenja: dvostruko zastakljenje sa zaštitom od sunca (sa argonskim punjenjem); g-vrednost: 0,27–0,48
 • Vrsta zastakljenja: trostruko zastakljenje sa zaštitom od sunca (sa argonskim punjenjem); g-vrednost: 0,24

Konstrukcija savremenih termoizolacionih prozora.


700-D413 - 76243

Sledeća četiri faktora definišu termoizolaciju prozora:

 • zastakljenje
 • gasno punjenje
 • ivična veza
 • štok

Zastakljenje

Staklo čini najveću površinu na prozoru, pa se dugotrajna, čvrsta izolaciona svojstva mogu postići samo visokokvalitetnim zastakljenjem. Prema Zakonu o energetskoj efikasnosti zgrada (GEG), dvostruko zastakljenje je zakonski minimum. Već sa modernim trostrukim zastakljenjem možete da postignete U-vrednosti koje odgovaraju standardu pasivne kuće.

Punjenje inertnog gasa: argon, kripton ili ksenon

Za prostor između pojedinačnih stakala (SZR) koristi se inertni gas, kao što su argon, kripton ili ksenon, a moguća je i mešavina različitih gasova. Pored toga, termoizolaciona svojstva ovih inertnih gasova su znatno efikasnija i ekonomičnija od vazduha kao materijala za punjenje. Punjenja od argona, kriptona ili ksenona bez boje i mirisa, nisu ni goriva, ni zapaljiva i potpuno su bezopasna za zdarvlje, zbog toga se bez razmišljanja mogu koristi u izradi prozora.

Ivična veza

Ivična veza povezuje prozorsko staklo sa ramom prozora i na taj način sprečava isticanje gasnog punjenja iz prostora između stakla, kao i prodiranje vazduha. Danas se često koristi ivična veza izrađena od plastike jer ne provodi toplotu toliko brzo, pa je i bolja izolacija.

Ramovi prozora

Za termoizolacione i održive prozore može da se koristi širok izbor materijala. Jeftini prozori sa PVC ramovima postaju sve popularniji zbog svoje ogromne izdržljivosti, minimalnog napora za održavanje, odlične otpornosti na vremenske prilike i odličnih vrednosti zvučne i toplotne izolacije. SYNEGO ramovi prozora firme REHAU postižu Uf-vrednost do 0,94 W/(m²K). Ramovi GENEO prozora postižu čak Uf-vrednost do 0,79 W/(m²K) i time smanjuju potrošnju energije do 76 %.

Termoizolovani prozori sa protivprovalnom i zvučnom zaštitom


Euro-Design 70 prozori

Najvažnije svojstvo PVC prozora je visoka energetska efikasnost. Ali su važni i bezbednosni standardi. U međuvremenu, su savremeni prozori, s razlogom, opremljeni sa unapređenom protivprovalnom zaštitom, kako bi se vlasništvo efikasno odbranilo od neželjenih uljeza. 

Kada smo kod kuće, volimo da bude toplo, bezbedno i tiho. Sa dobrim razlogom: buka brzo utiče na naše zdravlje. Ako živimo u bučnom okruženju, unutrašnji nemir, nedostatak koncentracije i poremećaj sna često su samo pitanje vremena. I zato sve veća odgovornost leži na našim prozorima. Oni treba da nas štite od buke i hladnoće. Nije slučajno što stručnjaci preporučuju kombinovanje visokokvalitetnih prozora sa toplotnom i zvučnom izolacijom.

REHAU termoizolovani prozori: vaša lična ponuda za prozore

Visokokvalitetni REHAU prozori, prilagođeni Vašim individualnim željama i potrebama, obezbeđuju veći osećaj prijatnosti i sigurnosti u vašem domu.

Sa REHAU prozorskim sistemima GENEOSYNEGO i BRILLANT i EURO DESIGN, ugradnja prozora je lakša nego ikada pre. Inovativni prozori, za život danas i sutra.

Biće nam zadovoljstvo da vas posavetujemo o vašim opcijama i da vam besplatno obezbedimo neobavezujuću ponudu prozora.

Subvencije za termoizolovane prozore

Savremeni termoizolovani prozori sprečavaju prekomerno odavanje toplotne energije kroz površine prozora. Specijalna struktura sa višestrukim zastakljenjem smanjuje razmenu toplote i omogućava nisku U-vrednost. Pošto se stari prozori relativno lako mogu zameniti modernim prozorima, zamena prozora je jedna od najefikasnijih mera za povećanje energetske efikasnosti zgrade. Da bi ugradnja novih prozora bila atraktivnija za vlasnike kuća, takvu meru subvencioniše država. Na primer, KfW banka nudi različite programe finansiranja koji se mogu odobriti kao diskontni kredit za nove zgrade ili kao grant za modernizaciju starih zgrada. Savezna kancelarija za ekonomiju i kontrolu izvoza (BAFA) takođe podržava pojedinačne mere za energetsku sanaciju postojećih zgrada. Pored izolacije zgrada, može se finansirati i zamena postojećih prozora ili po prvi put ugradnja energetski efikasnih prozora.

Vaša ponuda prozora, brzo i besplatno

Jednostavno. Lično. REHAU. Ovde možete dobiti individualnu ponudu u samo 6 koraka. Obratite nam se odmah!

Engineering progress

Enhancing lives

Maximum cart size of 3 items has been reached!

Your sample cart items:
Type
Decor
Collection