EcoPuls

EcoPuls: Obećanje s vizijom za svaku generaciju

 

Održiva kružna ekonomija kod REHAU divizije prozorskih rješenja

U kompaniji REHAU se već preko 30 godina intenzivno bavimo izazovima u proizvodnji održivih prozora. To nas danas čini liderom u branši. Kružnom ekonomijom želimo stalno povećavati udio reciklirane plastike u našem sistemu prozora.

Pri tome je REHAU premium kvalitet stalna garancija maksimalnog vijeka trajanja naših prozora, koji svojom visokom energetskom efikasnošću i tokom faze korištenja značajno doprinose štednji resursa.

Time naši prozori postaju prozori za više generacija i značajno doprinose zaštiti naše planete.

Inovativni prozori. Prozori za savremeni život.

AL-D1862_CL - 99332


 

Naš znak za održivost na djelu

Da bismo jasno pokazali kakav centralni značaj ova tema ima za nas, uveli smo oznaku EcoPuls. Njome odmah prepoznajete REHAU prozore, koji su proizvedeni na posebno održiv način korištenjem recikliranih materijala, takozvanih reciklata. Možemo ponosno kazati da već danas svi naši sistemi mogu nositi sljedeće oznake: GENEO RAU-FIPRO X, GENEO INOVENT, SYNEGO, BRILLANT-DESIGN i EURO-DESIGN.

Budite i vi dio održive budućnosti. S prozorima od EcoPuls profila pružate doprinos zaštiti naše planete.

REHAU_Signet_ECOPULS - Dummy
Naše obećanje za generacije – vaša garancija za održivo ponašanje

Kod nas ne postoje prazna obećanja. Kružna ekonomija i posvećenost održivosti se kod REHAU divizije prozorskih rješenja aktivno primjenjuju u praksi. Brojevi govore jasnim jezikom:

40%

naših profila već danas se proizvodi od recikliranih materijala. Udio reciklata varira između 40% i 75% i težimo da to stalno povećavamo.

97.000 t

emisija CO₂ godišnje se uštedi korištenjem reciklata. To odgovara sili vezivanja 7,8 miliona stabala drveta, što je šuma veličine Berlina.

70.000 t

otpada godišnje se prerađuje od strane kompanije REHAU. To odgovara oko 7-strukoj težini Eiffelovog tornja.

7x

PVC se može ponovo iskoristiti. Dakle, naši održivi EcoPuls prozori, predstavljaju ujedno i izvor sirovine za prozore u budućnosti – uz nepromijenjeni kvalitet.

88%

manje CO₂ nastaje prilikom proizvodnje reciklirane plastike u odnosu na proizvodnju novog materijala.

100%

naših potreba za recikliranim materijalima pokrivamo putem sopstvene proizvodnje. Na taj način uvijek garantiramo savršen kvalitet.Naše obećanje u praksi

Za REHAU se kružna ekonomija u posljednje tri decenije razvila u jedno od vodećih načela. Pozitivna iskustva nas podstiču da i dalje zatvaramo kružni ciklus za naše profile prozora.Produkte - Dummy


Proizvodi

REHAU EcoPuls sistemi profila prozora su jedinstveni u pogledu kružne ekonomije u industriji prozora. Rezultat: Do 97.000 t uštede CO₂ godišnje. I tokom faze korištenja EcoPuls prozori se ističu održivošću. Izvanredne Uw vrijednosti pružaju visoku toplotnu izolaciju i uštedu energije do 76%*.

Icon_Produktion - Dummy

Proizvodnja

Sve četiri evropske fabrike kompanije REHAU za proizvodnju prozora certificirane su nezavisnom oznakom za proizvod VinylPlus. To znači da ispunjavaju sve kriterije održivosti koji se zahtijevaju od PVC industrije: počevši od nabavke sirovina i kruženja materijala sve do ponovnog iskorištavanja. Mi smo jedan od rijetkih proizvođača sistema prozora koji ima ovaj standard u cijeloj Evropi.


vinylplus_Logo - Dummy

729100_RS - 1077156


Sammlung - Dummy

Prikupljanje

Milioni starih PVC prozora dragocjeni su resurs za nove PVC prozore. Da bi obezbijedila efektivna prerada otpadnog materijala, izgrađena je mreža s blizu 2.000 partnera širom Evrope, putem kojih sakupljamo otpadni materijal. U to spadaju poljska fabrika Srem s vlastitim najsavremenijim postrojenjem za reciklažu kao i podružnice PVCR u Engleskoj i DEKURA u Njemačkoj.

Logo Dekura - Dummy

PVCR_Logo_2016_Web Banner - 50147

Extrusion - Dummy

Ekstruzija

Jedinstveni REHAU postupak ekstruzije omogućava proizvodnju profila prozora čija se unutrašnjost sastoji od recikliranog materijala. Više od 40% REHAU profila već danas ima udio reciklata od 40% do 75%.

Recycling - Dummy

Reciklaža

Kompletni stari prozori se razdvajaju i recikliraju u različite sirovine, kao što su staklo i metal. Za nas je od presudnog značaja udio PVC-a koji prvenstveno potiče od starih profila prozora. On se prerađuje u visokokvalitetni reciklirani granulat. Tom prilikom ostvarujemo 88% uštede emisija CO₂ u odnosu na proizvodnju novog PVC-a.

* Smanjenje energetskih gubitaka na prozorima pri prelasku sa starih prozora od drveta/plastike iz osamdesetih godina (Uf = 1,9; Ug = 3,0) na prozore od GENEO RAU-FIPRO X profila (Uf = 0,86; Ug = 0,5), za veličinu prozora 123 x 148 cm

Video


REHAU obavlja važnu ulogu u udruživanju industrije

Samo ako se ideja održivosti prihvati u cijeloj branši, moći će opstati duže vrijeme. Zbog toga je za REHAU od velike važnosti da s drugim konkurentima na tržištu postigne dogovor o jedinstvenom pristupu. Primjer je implementacija oznake VinylPlus, na koju se dobrovoljno obavezala PVC branša širom EU. Njome je predviđeno da se do 2025. godine dostigne količina recikliranog PVC-a od 900.000 t godišnje. REHAU sa svojih 70.000 t godišnje već danas ima visok udio u tome.

EPPA Logo - Dummy

Rewindo_Logo_447920_0 - 447920

vinylplus_Logo - DummyMi preuzimamo odgovornost – potpuno

Oduvijek je u REHAU-ovim genima da sirovine koristi štedljivo i efikasno. Kao član „UN Global Compact“ stojimo iza „Ciljeva održivog razvoja“ (Sustainable Development Goals) Ujedinjenih nacija i svakodnevno dajemo svoj doprinos ostvarenju tih ciljeva.

REHAU je za svoje uzorno angažovanje već osvojio nekoliko međunarodnih nagrada. Tako smo 2020. godine postali jedan od „50 lidera za održivost i klimu“ (50 Sustainable & Climate Leaders), inicijative koja je orijentirana ka ciljevima Ujedinjenih nacija za održivi razvoj. Takva priznanja su nam veliki podsticaj da nastavimo širiti naše aktivnosti u pogledu održivosti.

Endorser-Logo_solid_blue_RGB - 118214

50 Sustainability & Climate Leaders

ecovadis


Engineering progress

Enhancing lives

Maximum cart size of 3 items has been reached!

Your sample cart items:
Type
Decor
Collection