Promjenjivo staklo: pametnija zaštita od sunca i pogleda

REHAU Smart Privacy prozori za zaštitu od pogleda

Promjenjivo staklo: pametnija zaštita od sunca i pogleda

Pametna privatnost

AL-D1933_02_CL - 1102554

Promjenjivo staklo: pametnija zaštita od sunca i pogleda

Pametna privatnost

Promjenjivo staklo: bolja zaštita od sunca i pogleda za vaš pametan dom

Veliki prozori ili čak kompletne staklene fasade predstavljaju jasan trend u modernoj arhitekturi. Većina ljudi smatra da je ovaj otvoreni dizajn veoma prijatan. Pored toga, ovo osigurava visok nivo ulazne svjetlosti, a samim tim i svijetle i svjetlom preplavljene prostorije u kombinaciji s manjom potrošnjom energije, pošto se vještački izvori svjetlosti često mogu izostaviti. Osim toga, moderni veliki prozori (kao što su SYNEGO prozori i GENEO prozori kompanije REHAU) smanjuju troškove grijanja, da bi tokom zime više solarne toplote moglo prodrijeti u prostorije. Novi prozori smanjuju godišnju potrošnju energije, ali velike prozorske površine također donose neke probleme.

Prvo, one otežavaju održavanje privatnosti. Drugo, sunčevo zračenje je često prejako u ljetnim mjesecima. To dovodi do neprijatno visokih temperatura ili velike potrošnje energije usljed rada sistema za klimatizaciju. Promjenljivo staklo – često se naziva i pametno staklo ili „Smartglass“ (tj. smart staklo) – može, međutim, riješiti ove probleme tako što ovo moderno zatamnjeno zastakljenje može promijeniti svoju transparentnost pod dejstvom električnog napona (elektrohromizam), zagrijavanja (termohromizam) ili sunčevog zračenja (fotohromizam). Uz REHAU Smart Privacy, vaši prozori se dizajniraju prema vašim željama.

Zaštita od sunca i pogleda za nove prozore s pametnim staklom


716-D018_CL - 1078595

I za zaštitu od sunca i za zaštitu od pogleda, potrebno je smanjiti propustljivost svjetlosti kod prozora. Klasično rješenje za ovo je upotreba zavjesa, roletni ili plisiranih žaluzina. Koriste se neprozirni materijali koji istovremeno štite od pogleda i sprečavaju ulazak sunčevih zraka.

Takvi eksterni mehanizmi se ne moraju pričvršćivati spolja, već se mogu integrirati direktno u staklo. Time se osigurava moderan i uredan utisak. Međutim, sada se javlja problem što u većini slučajeva stanari žele propuštanje svjetlosti, a time i utisak otvorene i svijetle prostorije. Samo u nekim situacijama žele se zaštititi od tuđih pogleda ili od sunca. Zato je važno koristiti staklo koje može da mijenja stanja. Ono je obično potpuno transparentno i pruža utisak otvorene i svijetle prostorije. Ako je potrebno, stakla se mogu zatamniti ili postati neprovidna. U zavisnosti od varijante, ovo prilagođavanje se vrši automatski ili na pritisak dugmeta (kao kod REHAU Smart Privacy, modernih prozora sa zaštitom od pogleda za veću privatnost i udobnost stanovanja, što je također dostupno za ulazna vratabalkonska i terasna vrata).

Privatnost pritiskom na dugme.

Promjenjivo staklo u mnogo različitih dizajna


700-D390_01 - 1078601

Za postavljanje modernog zastakljenja pametnim staklima mogu se primijeniti različite tehnike. One se ne razlikuju samo po načinu na koji ih korisnici mogu kontrolirati. Vizuelni efekti su također prilično različiti. Zato je važno saznati više o različitim opcijama, a zatim odabrati odgovarajući sistem za pametni dom.

Elektrohromno staklo

Popularna opcija kada se koriste pametni prozori, poznati i kao Smart Windows, je elektrohromno staklo. Pri tome se koriste materijali koji mijenjaju svoju transparentnost kada se primijeni napon. Obično se postavlja tanka folija koja se nalazi između dva stakla. Za promjenu propuštanja svjetlosti elektrohromizam zahtijeva samo napajanje. Međutim, za održavanje novonastalog stanja nije potrebna energija. Zbog toga je potrošnja veoma niska. Ovom tehnikom se zatamnjuju prozori i blokiraju sunčevi zraci. Takvo staklo je idealno kao staklo za zaštitu od sunca, jer ne ostaje trajno zatamnjeno kao konvencionalne naočale za zaštitu od sunca. Prozori, međutim, ostaju providni tako da ne pružaju zaštitu od tuđih pogleda. Stakla se mogu kontrolirati putem prekidača ili, ako se koristi odgovarajući prijemnik, pomoću aplikacije za pametni telefon.

Termohromno staklo

Druga alternativa je upotreba termohromnog stakla. U tom slučaju nije potreban izvor napajanja. Prozorsko staklo se automatski prilagođava okruženju. Materijali koji se ovdje koriste reagiraju na toplotu. Kada je hladno, staklo je potpuno providno. Međutim, ako je toplo, prozori se zatamnjuju. Pošto se prozorsko staklo zagrijava kada je sunce jako, automatski se prilagođava zahtjevima. Prednost termohromizma je u tome što je posebno pogodan za upotrebu. Stanari ne moraju brinuti o ovom zadatku. Međutim, ovo smanjuje fleksibilnost. Korisnici ne mogu uticati na zatamnjenje prozora. Ova tehnika obično dovodi do plavičaste nijanse.

Fotohromno staklo

Fotohromno staklo ima svojstva koja su slična termohromnim prozorskim staklima. Međutim, ne reaguje na temperaturu, već na UV zračenje. Zbog toga uvijek osigurava zatamnjenje na jakom suncu, čak i kada su temperature veoma niske. Ovo često nije poželjno, jer stanari žele uživati u prednostima jake sunčeve svjetlosti, posebno zimi. Pored toga, fotohromizam je prilično komplikovana tehnika, tako da su ova stakla prilično skupa. Zbog toga se uglavnom koriste za manje primjene, naprimjer za samopodešavajuće naočale za sunce. Boja zatamnjenih stakala obično je smećkasta ili sivkasta.

LC staklo

Za proizvodnju LC stakla („tečni kristal“) koristi se ista tehnologija kao i za većinu televizora s ravnim ekranom: folija s tečnim kristalom smanjuje propuštanje svjetlosti kada se na nju primijeni napon koji se, naprimjer, kontrolira prekidačem. Ova tehnologija osigurava zamućeno staklo s jednostavnim izgledom mat stakla, a samim tim i dobru zaštitu od tuđih pogleda. Uz REHAU Smart Privacy možete prebacivati svoja prozorska stakla u providno ili neprovidno stanje u bilo kojem trenutku. Možete uživati u pogledu kad god poželite. Nema gledanja unutra, slobodan pogled napolje.

Promjenjivo staklo sa širokim spektrom mogućih primjena


980-D788 - 1079442

Staklo koje se može kontrolirati nudi veliki broj mogućnosti primjene. Naprimjer, često se koristi u dnevnoj sobi. Ovo omogućava uređivanje prostorije s veoma velikim prozorskim frontovima. Zimi osigurava visok nivo ulazne svjetlosti, skoro kao u konzervatoriju. I omogućava vam da napravite oazu blagostanja u kojoj ćete da uživate i zimi. Prostorija se pored toga zagrijava zahvaljujući sunčevim zracima. Usljed toga se smanjuju troškovi grijanja i povećava ušteda energije. Ljeti, međutim, visok nivo ulazne svjetlosti dovodi do jakog zagrijavanja prostorija. Ako stanari koriste sistem za klimatizaciju, troškovi električne energije su znatni zbog mnogo veće potrošnje struje. Zato ima smisla ugraditi sistem pametnog stakla za prozore dnevne sobe. On smanjuje ulaz svjetlosti i time doprinosi prijatnoj životnoj klimi.

Pametni prozori, također poznati kao „Smart Windows“, veoma su popularni u kupatilu i spavaćoj sobi, posebno prozori od poda do plafona. Međutim, ovdje je obično prioritet zaštita privatnosti. Zbog toga su idealne varijante s izgledom mat stakla (REHAU Smart Privacy). Na ovaj način ukućani uživaju u dobroj zaštiti od pogleda. U situacijama kada to nije potrebno, ovaj efekt se lako može onemogućiti. Prozor kupatila ili prozor spavaće sobe ponovo će pružati dobar pogled napolje.

Koje alternative postoje za promjenjiva stakla?


700-D324_01_CL - 1102551

Promjenjivo staklo je relativno skupo rješenje. Zato je važno razmotriti i alternative ovoj tehnici. Jedna opcija je korištenje klasične opreme za zaštitu od sunca, kao što su roletne, rolo zavjese ili zavjese. Interesantnu opciju predstavlja i promjenljiva folija za zaštitu od pogleda. Ona nudi sličnu lakoću upotrebe kao pametno prozorsko staklo s funkcijom zaštite od pogleda, ali je mnogo jeftinija.

Koje druge vrste funkcionalnih stakala postoje?


980-D509_01 - 105954

Postoje i druge vrste funkcionalnog stakla koje daju odličnu udobnost stanovanja i visok nivo sigurnosti u vašem domu. Naprimjer, moguće je koristiti sigurnosno staklo koje odvraća provalnike. Alarmno staklo koje emitira signal alarma u slučaju pokušaja provale također je dobra ideja. Upotreba termoizolacijskog stakla, stakla za zvučnu izolaciju ili stakla koje se lako održava ili stakla za samočišćenje također nudi brojne prednosti i doprinosi udobnom korištenju prostorija.

REHAU prozori: Vaša lična ponuda za prozore


Moderna funkcionalnost

Visokokvalitetni REHAU prozori, prilagođeni vašim individualnim željama i potrebama, osiguravaju veći osjećaj prijatnosti u vašem domu.

S REHAU prozorskim sistemima GENEO i SYNEGO , ugradnja prozora je lakša nego ikada prije. Inovativni prozori – za savremeni način života i budućnost.

Bit će nam zadovoljstvo da vas posavjetujemo o vašim opcijama i da vam besplatno pružimo neobavezujuću ponudu prozora.

Vaša ponuda prozora – brzo i besplatno

Jednostavno. Lično. REHAU. Ovdje možete dobiti individualnu ponudu u samo 6 koraka. Obratite nam se odmah!

Engineering progress

Enhancing lives

Idi na ponudu

Maximum cart size of 3 items has been reached!

Your sample cart items:
Type
Decor
Collection