Moderni PVC prozori s toplotnom izolacijom po mjeri

Zatražite ponudu za prozore

Panoramske prozorske površine

Moderni PVC prozori s toplotnom izolacijom po mjeri

Zatražite ponudu za prozore

Prozori s toplotnom izolacijom

Naš dom je više od pukog mjesta. To je naša lična oaza mira. Tamo se opuštamo poslije dugog radnog dana, punimo rezerve energije i provodimo prijatno večer gledajući televiziju s porodicom. Ali ovaj osjećaj doma nije nešto što se podrazumijeva. Naprotiv: samo kada nam je unutra lijepo, toplo i prijatno osjećamo se potpuno udobno čak i tokom kišnih jesenjih popodneva ili olujnih zimskih večeri. Pored zaštite od provala i zvučne izolacije, toplotna izolacija i energetska efikasnost su posebno važna pitanja prilikom kupovine novih prozora.

Jer jedno je jasno: protiv sve veće cijene energije ne možete ništa, ali možete kada se radi o ličnoj potrošnji energije. Zbog slabo zaptivenih prozora gubi se neiskorištena, dragocjena energija. Koju ipak morate platiti.

Toplota je postala pravo malo blago. Dobro zagrijana dnevna soba brzo povećava račune za energiju. Glavni krivac: prozori. Stari modeli prozora s lošom izolacijom smanjuju budžet u rekordnom roku. Ali to ne mora biti tako. Visokokvalitetni prozori s toplotnom izolacijom, kao što su SYNEGO prozori [LINK:http://window.rehau.com/de-de/synego-fenster] i GENEO prozori kompanije REHAU, održavaju vaš dom toplim bez naprezanja novčanika. Još jedan plus: u vrelim ljetnim danima, termoizolacijsko staklo održava vaše prostorije prijatno hladnim. Po čemu se tačno razlikuju pametni prozori koji štede energiju i kako prepoznati pouzdane modele?

S našim prozorskim sistemima ćete imati kontrolu nad svojom potrošnjom energije. Visoke vrijednosti izolacije osiguravaju nisku potrošnju energije – do 76% manje energije u odnosu na stare prozore*. Čist dobitak za vaš novčanik! S novim REHAU prozorima koji štede energiju, donesite na vrijeme pravu odluku. Na taj način značajno smanjujete sopstvenu potrošnju energije i štedite novac.

* Redukcija energetskih gubitaka na prozorima kod zamjene starih drvenih/PVC prozora iz 80-tih godina (Uf = 1,9; Ug = 3,0) s prozorima od GENEO profila (Uf = 0,89; Ug = 0,5), dimenzije prozora 123 x 148 cm

U-vrijednost i g-vrijednost prozora s toplotnom izolacijom

U-vrijednost: Koeficijent prijenosa toplote

U-vrijednost, poznatija kao koeficijent prijenosa toplote, omogućava da se izvuku pouzdani zaključci o toplotnoj izolaciji prozora. On određuje vrijednosti toplotne izolacije za prozore i ulazna vrata. U-vrijednost se sastoji od koeficijenta prijenosa toplote cijelog prozora – poznatija kao Uw-vrijednost (prozor) – i sastoji se od Ug-vrijednosti (zastakljenje) za zastakljenje prozora i Uf-vrijednosti (ram) za ram prozora.

Po pravilu, što je niža U-vrijednost, to su bolja izolacijska svojstva.

Od 1. novembra 2020. Zakon o energetskoj efikasnosti zgrada (GEG) Savezne Republike Njemačke regulira energetske zahtjeve koje zgrade moraju ispunjavati. Ranije se primjenjivao Pravilnik o uštedi energije (EnEV). Novopostavljeni prozori zato ne smiju više prelaziti maksimalnu vrijednost od 1,3 V/(m²K).

Za orijentaciju:

Kod kasičnog dvostrukog zastakljenja koeficijent prijenosa toplote je od 1,1–1,3 W/(m²K).
Kod kasičnog trostrukog zastakljenja koeficijent prijenosa toplote se kreće u rasponu od 0,8–0,9 W/(m²K).
 

Uz pomoć sofisticirane dodatne opreme, toplotna izolacija se može dodatno poboljšati. Specijalno termoizolacijsko zastakljenje pruža trajni doprinos povoljnoj U-vrijednosti. Svoju toplotnu izolaciju možete optimizirati toliko da vaš dom u najboljem slučaju ispunjava standarde pasivne kuće i imate pravo na subvencije za energetski efikasne prozore

Prozorska stakla prozora pasivnih kuća postižu vrijednosti ispod 0,8 V/(m²K). GENEO prozori kompanije REHAU su dostupni u varijanti s certifikatom za pasivne kuće.

g-vrijednost: Ukupna energetska propusnost


GENEO prozori

Podjednako relevantna kao i U-vrijednost je g-vrijednost, poznata i kao ukupna energetska propusnost. Ona definira koliko solarne energije može proći kroz providne komponente. Međutim, kroz zastakljenje ne prolazi samo svjetlost, već i infracrveno i UV zračenje. Konvencionalno jednostruko zastakljenje ima g-vrijednost od oko 0,87, što znači da 87% zračene energije može dospjeti do prostora iza prozorskog stakla – ostatak se ili odbija ili ga apsorbira staklo. Trostruko termoizolacijsko zastakljenje ima g-vrijednost između 0,38 i 0,55.

Opće pravilo: Što je veća g-vrijednost, to se više sunčevog zračenja prenosi kroz staklo prozora kao emisiona toplota unutar zgrade. Što je niža g-vrijednost, to je bolja energetska efikasnost prozora s termoizolacijom.

Za orijentaciju:

 • Vrsta zastakljenja: jednostruko zastakljenje; g-vrijednost: 0,87
 • Vrsta zastakljenja: dvostruko zastakljenje; g-vrijednost: 0,78
 • Vrsta zastakljenja: trostruko zastakljenje; g-vrijednost: 0,70
 • Vrsta zastakljenja: dvostruko zastakljenje s toplotnom izolacijom (s argonskim punjenjem); g-vrijednost: 0,60–0,72
 • Vrsta zastakljenja: trostruko zastakljenje s toplotnom izolacijom (s argonskim punjenjem); g-vrijednost: 0,50–0,60
 • Vrsta zastakljenja: dvostruko zastakljenje sa zaštitom od sunca (s argonskim punjenjem); g-vrijednost: 0,27–0,48
 • Vrsta zastakljenja: trostruko zastakljenje sa zaštitom od sunca (s argonskim punjenjem); g-vrijednost: 0,24

Konstrukcija savremenih prozora s toplotnom izolacijom


700-D413 - 76243

Sljedeća četiri faktora određuju toplotnu izolaciju prozora:

 • zastakljenje
 • gasno punjenje
 • ivična veza
 • ram

Zastakljenje

Staklo čini najveću površinu na prozoru, pa se dugotrajna, čvrsta izolacijska svojstva mogu postići samo visokokvalitetnim zastakljenjem. Prema Zakonu o energetskoj efikasnosti zgrada (GEG), dvostruko zastakljenje je zakonski minimum. Već s modernim trostrukim zastakljenjem možete postići U-vrijednosti koje odgovaraju standardu pasivne kuće.

Punjenje inertnog gasa: Argon, kripton ili ksenon

Za prostor između pojedinačnih stakala (SZR) koristi se inertni gas, kao što su argon, kripton ili ksenon, a moguća je i mješavina različitih gasova. Pored toga, termoizolacijska svojstva ovih inertnih gasova su znatno efikasnija i ekonomičnija od zraka kao materijala za punjenje. Punjenja od argona, kriptona ili ksenona bez boje i mirisa nisu ni goriva ni zapaljiva i potpuno su bezopasna za ljude – zato se bez oklijevanja mogu koristiti za izradu prozora.

Ivična veza

Ivična veza povezuje prozorsko staklo s ramom prozora i na taj način sprečava isticanje gasnog punjenja iz prostora između stakla, kao i prodiranje zraka. Danas se često koristi ivična veza izrađena od plastike jer ne provodi toplotu toliko brzo, pa je i bolja izolacija.

Ramovi prozora

Za termoizolacijske i održive prozore može se koristiti širok izbor materijala. Jeftini prozori s PVC ramovima postaju sve popularniji zbog svoje ogromne izdržljivosti, minimalnog napora za održavanje, odlične otpornosti na vremenske prilike i odličnih vrijednosti zvučne i toplotne izolacije. SYNEGO ramovi prozora kompanije REHAU postižu Uf-vrijednost do 0,94 W/(m²K). Ramovi GENEO prozora postižu čak Uf-vrijednost do 0,79 W/(m²K) i time smanjuju potrošnju energije do 76%.

Prozori s toplotnom izolacijom, sa zaštitom od provala i zvučnom izolacijom


Euro-Design 70 prozori

Najvažnije svojstvo PVC prozora je visoka energetska efikasnost. Ali su važni i sigurnosni standardi. Nisu bez razloga moderni prozori sada opremljeni većom zaštitom od provala da bi efikasno zaštitili imovinu od neželjenih uljeza.

Kada smo kod kuće, volimo da bude toplo, sigurno i tiho. S dobrim razlogom: buka brzo utiče na naše zdravlje. Ako živimo u bučnom okruženju, unutrašnji nemir, nedostatak koncentracije i poremećaji spavanja često su samo pitanje vremena. I zato sve veća odgovornost leži na našim prozorima. Oni treba da nas štite od buke i hladnoće. Nije slučajno što stručnjaci preporučuju kombiniranje visokokvalitetnih prozora s toplotnom i zvučnom izolacijom.

REHAU prozori s toplotnom izolacijom: Vaša lična ponuda za prozore

Visokokvalitetni REHAU prozori, prilagođeni vašim individualnim željama i potrebama, osiguravaju veći osjećaj prijatnosti i sigurnosti u vašem domu.

S REHAU prozorskim sistemima GENEOSYNEGO i BRILLANT i EURO DESIGN, ugradnja prozora je lakša nego ikada prije. Inovirani prozori – za savremeni način života i budućnost.

Bit će nam zadovoljstvo da vas posavjetujemo o vašim opcijama i da vam besplatno pružimo neobavezujuću ponudu prozora.

Subvencija za prozore s toplotnom izolacijom

Savremeni termoizolacijski prozori sprečavaju prekomjerno odavanje toplotne energije kroz površine prozora. Specijalna struktura s višestrukim zastakljenjem smanjuje razmjenu toplote i omogućava nisku U-vrijednost. Pošto se stari prozori relativno lako mogu zamijeniti modernim prozorima, zamjena prozora je jedna od najefikasnijih mjera za povećanje energetske efikasnosti zgrade. Da bi ugradnja novih prozora bila atraktivnija za vlasnike kuća, takvu mjeru subvencionira država. Naprimjer, KfW banka nudi različite programe finansiranja koji se mogu odobriti kao diskontni kredit za nove zgrade ili kao grant za modernizaciju starih zgrada. Savezna kancelarija za ekonomiju i kontrolu izvoza (BAFA) također podržava pojedinačne mjere za energetsku sanaciju postojećih zgrada. Pored izolacije zgrada, može se finansirati i zamjena postojećih prozora ili po prvi put ugradnja energetski efikasnih prozora.

Vaša ponuda prozora – brzo i besplatno

Jednostavno. Lično. REHAU. Ovdje možete dobiti individualnu ponudu u samo 6 koraka. Obratite nam se odmah!

Engineering progress

Enhancing lives

Idi na ponudu

Maximum cart size of 3 items has been reached!

Your sample cart items:
Type
Decor
Collection